European Science (New)

Tuesday, December 04, 2007

Vesalius, Harvey και Descartes

Η Margaret Jacob για τον Vesalius



Andreas Vesalius (1514 - 1564)

Νέα Ανατομία (De corporis humani fabrica).


Η Jacobs για την εποχή του Vesalius.



William Harvey (1578 - 1657)

Ο William Harvey ανακάλυψε την κυκλοφορία του αίματος. Στο έργο του Exercitatio anatomica de motu cordis et sanguinis in animabilus (Πραγματεία ανατομική περί της κινήσεως των αρτηριών και του αίματος στα ζώα, 1628) ανέτρεψε την παράδοση αιώνων, η οποία στηριζόταν στην διδασκαλία του Γαληνού (σύμφωνα με την οποία το φλεβικό και το αρτηριακό σύστημα εκτελούν ανεξάρτητες λειτουργίες και ότι νέο αίμα παράγεται συνεχώς στο συκώτι). Κατά τον Harvey, οι βαλβίδες μέσα στις φλέβες δρουν ως προωθητικός μηχανισμός βοηθώντας το αίμα να επανέλθει στην καρδιά.

Ο Descartes για τον Harvey

Ενώ ο Harvey βλέπει την καρδιά σαν αντλία, ο Descartes την παρουσιάζει σαν "φούρνο" ή "καμίνι" (και έτσι είναι πολύ κοντά στην άποψη του Γαληνού, ο οποίος παρομοίαζε την καρδιά με ένα φιτίλι, το αίμα με το λάδι που το εμποτίζει και τους πνεύμονες με ένα φυσερό και είχε σκεφτεί ότι το αίμα μετά την καύση του άφηνε ένα καπνώδες κατάλοιπο).


Ο Descartes και το ποσοτικό επιχείρημα του Harvey

"Η κριτική του Χάρβεϋ σε βάρος της θεωρίας του Γαληνού ασκείται ενάντια σε μια σειρά κεντρικών και βασικών σημείων: Η ποσότητα αίματος που αποβάλλεται από την καρδιά σε μια ώρα υπερβαίνει το βάρος ενός ανθρώπου: πώς είναι δυνατόν αυτή η τεράστια ποσότητα αίματος να έχει παραχθεί από την θρέψη; Πώς γεννιέται και πού καταλήγει όλο αυτό το αίμα αν δεν αποδεχτούμε την υπόθεση μιας συνεχούς κυκλοφορίας;" (απόσπασμα από το βιβλίο του Paolo Rossi: Η γένεση της σύγχρονης επιστήμης στην Ευρώπη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2004, σ. 369)


Descartes, Ιατρική, Εμπειρία και Μαθηματικά


0 Comments:

Post a Comment

<< Home